Didem Nur Güngören'in durumlar, kitaplar ve şeyler üzerine, yayınlanmış -bazen de yayınlanmamış- muhtelif edebi yazıları... Tarih aralığı da 1999-2010 gibi... Hepsi bir arada temiz temiz...



Avrupa'nın Son Aydını: Walter Benjamin

Bu yazılar 2001-2002 arasında Cogito'da çeşitli internet sitelerini tanıtmak için yayınlandı.

http://www.wbenjamin.org/walterbenjamin.html adresinde yer alan site “Walter Benjamin Research Syndicate” tarafından, W. Benjamin’in yazdığı ve onun üzerine yazılmış her türlü eseri on-line olarak biraraya getirmek için hazırlanmış bir web sitesi. Geniş bir link ağına ve on-line ingilizce-almanca-fransızca text deposuna sahip olan site, W.Benjamin’in eserlerine her düzeyde ilgi duyanlar için internetteki birincil kaynak sayılabilir. Ana sayfada sunulan başlıklar öncelikle W.Benjamin’in kuramının güncel düzeydeki yansımalarını içeriyor: Benjamin’in kuram(lar)ı ve yazınsal ilişkileri üzerine makaleler, yeni yapılmış çeviriler (Uber Hashisch’in ingilizce ve ispanyolca çevirisi gibi), düzenlenen konferansların metinleri yer alıyor.

Yine anasayfada yer alan linkler bölümü Benjamin’in yazılarına, kitaplarının bilgilerine, Benjamin konulu makalelere, Frankfurt Okulu ve genel olarak W.Benjamin konulu sitelere linkler vermekte. Bu linkler W. Benjamin ile daha genel anlamda ilgilenler için sunulmuş ilk öneriler, daha geniş kapsamlı link ve text deposu için anasayfada yer alan The Pansophist Biblothek başlığına tıklamak gerekiyor, açılan sayfada yer alan on-line kütüphane iki sayfadan oluşuyor. Birinci sayfada, Index kısmında dört adet genel başlık bulunuyor. İlk başlık Walter Benjamin’in Bibliografyası’na açılıyor, sayfa 2001’de yenilenmiş ve ayrıntılı bir şekilde hazırlanmış. İkinci başlık, Frankfurt Okulu linkleri ve ilgili metinleri bir araya getiriyor; Adorno’nun metinleri, bibliografyası, Marcuse’nin metinleri ve ilgili linkler ve son olarak Habermas’ın metinleri burada bulunuyor. Üçüncü başlık Kant’tan Bugüne Alman Felsefesi, buradaki metinler de Alman Düşüncesi’nin köşe taşlarını oluşturan –ve elbette W.Benjamin’in yapıtını etkileyen- filozofların temel metinleri. Son başlık ise Alman Tarihi ve Edebiyatı, bu başlık altında da Barok dönemden bu yana Alman Edebiyatı’nın ana akımları ve bu dönemlerin temel metinleri -almanca olarak- yer alıyor.
Bu sayfanın sonunda ikinci bir sayfa geçiş için bir link mevcut, bu ikinci bölüm Walter Benjamin’in yapıtını daha iyi kavramak için hangi alanlardan yararlanılması gerekiyorsa, o alanlarla ilgili linkleri sunuyor. Bu liste ilk bölümdekine oranla daha geniş ve onun devamı niteliğinde: French Literature, History & Philosophy; Ancient Greek & Roman Literature, History, Philosophy; Ancient Near East; Judaica & Kabbalah;.Gnosticism,Christianity & Islam; Mediaeval & Renaissance Philosphy, Alchemy,Astrology & Occultism; Art & Art History, Architecture & Aesthetics; Anthropology & Prehistory, XV. Psychopharmacology & Entheogens Research, XVI. Science & Mathematics; Languages, Linguistics, Philology; Music; Film Catalogued as the Bakchos Film Collection (Film tarihi üzerine çalışanlar için hazırlanmış 1890-1939 arasındaki filmlerin koleksiyonu); Political Science & Theory başlıklarından oluşuyor ve sayısız temel metine –orjinal dilinde ve ingilizce-, sayısız makaleye, linke ve arama motoruna kaynaklık ediyor.
Adorno’ya yazdığı bir bir mektupta kendisini Avrupa’nın Son Aydını olarak tanımlayan Benjamin’in yapıtının -her ne kadar tamamlanmamış eserler içerse de bu haliyle dahi- ne denli geniş bir kazı alanı gerektirdiği sadece bu sitenin önerilerine bakarak bile kavranabilir. Sitede yer alan bunca temanın ve başlığın yardımı ile Walter Benjamin ve yapıtı üzerine geniş bir birikimin izini sürmek mümkün. Bu başlıkların alt başlıkları da düşünülürse Walter Benjamin’in yapıtındaki herhangi bir temayı internetteki kaynakları ile kuşatmak da mümkün olabilir.

Hiç yorum yok: