Bu yazılar 2001-2002 arasında Cogito'da çeşitli internet sitelerini tanıtmak için yayınlandı.
Sondan bir önceki yapıtı Ecce Homo’da (İşte İnsan) çok kitap okumanın gereksizliğinden bahseder Nietzsche. Bununla Nietzsche’nin öz-düşünsel, deneyimsel bilgiyi kitabî bilgiye yeğlediğini savlamak olası. Bir adım daha ilerleyip, Nietzsche için malûmatın edinilmesinin, bilgi edinilmesinden önemli olduğunu da söyleyebiliriz belki. Bu noktada edinilen malûmat “Übermensch”e giden yolda kişinin yeniden yaratacağı değerlere harç olabilir...
Son derece donanımlı bir Nietzsche portalı olan www.geocities.com/thenietzschechannel/ -Nietzsche Channel, XX.yüzyıldaki tüm entelektüel yaşamın şu veya bu şekilde etkilendiği bu majör düşünürü yapıtlarından, biyografisine, imgelerine varacak bir çember içinde kuşatıyor. Sitenin içeriğine göz gezdirilince burasının malûmat ile bilgiyi biraraya getiren bir alan olduğu anlaşılıyor. Kullanıma son derece elverişli bir biçimde tasarlanmış olan sitenin ana sayfasındaki menünün ilk başlığı Nietzsche’s Works. Bu bölümde Nietzshe’nin tüm eserleri Almanca ve İngilizce olarak bulunuyor. Bir sonraki başlık Nietzsche’s Music, Nietzsche’nin müzikal eserleriyle ilgili her türlü bilgiye ulaşılabildiği gibi, mp3 olarak son derece zor bulunan bu eserleri bilgisayarınıza indirebilmek mümkün. Nietzsche’s Library ismli bölüm Nietzshe’nin kişisel kütüphanesinde bulunan eserlerin bir listesini (yazar ya da eser adına göre dizilmiş) içeriyor. Publication History kısmında kısa bir Nietzsche bibliografyası mevcut, Graffity Walls isimli sayfa ise bu sitede malûmata ayrılmış bir yer; Nietzsche ve felsefesi üzerine türlü duvaryazıları buraya sitenin ziyaretçileri tarafından eklenebiliyor. Yine kaynak olarak değerlendirilebilecek olan Image Gallery’de düşünürün çeşitli resimleri (fotoğraf, çizim ve yağlıboya) ve bir sonraki kısımda ise Nietzsche’nin biografisi (zaman çizelgesi olarak) yer alıyor. Popular Quates ve Nietzsche Speaks bölümleri Nietzsche’nin bilinen ve bilinmeyen özlü sözlerini ve bunlar üzerine hazırlanmış, ziyaretçilere yönelik bir testi içeriyor. Nietzsche: Film sayfası yine bir malûmat kaynağı olarak düşünülebilir, bu alan düşünür üzerine yapılmış filmleri, alıntı fotoğrafları, bu filmlerin künyelerini ve dahası Film ve Felsefe, Peter Greenaway ve Nietzsche’nin Bengi Dönüş Kavramı, Tarkovski’nin ‘The Sacrifice’ yapıtında Zerdüşt’ün Armağanı adlı çok ilgi çekici linklere yer veriyor. Son olarak sitede yeniliklerin haber verildiği What’s New ve ziyaretçilerin mesaj bırakabildiği Message Board bölümleri bulunuyor. Ayrıca Nietzsche ile ilgili olarak İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca hazırlanmış diğer sitelere link vermek de ihmal edilmemiş.
Ne yazık ki bu nadide siteyi kimin hazırladığı hakkında hiç bilgi yok, sitede sadece webmaster’ın e-mail adresi bulunuyor fakat sitenin gerçekten de kuru bilgiyle yetinmeyip internette Nietzsche üzerine edinilebilecek bir çok malûmatı da internet kullanıcılarına sunması rastlantı olmamalı. Nietzsche’nin yapıtını sadece kitaplarıyla yetinmeyerek, onun da öngördüğü biçimde bu kez internetin olanaklarıyla deneyimsel olarak da kavramaya çalışmak bu siteden hareket edildiği takdirde mümkün görünüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder